top of page

Foto:

Allsidig Design

Løkken verk

Tettstedet Løkken Verk er bygd på historie, og har klart å gjøre historien levende og til stede.

Navnet Løkken er hentet fra en gård som lå ved sentrum, og Verk henviser til den første industribedriften her - Løkken Kobberverk. Kobberverket var en periode nest størst i landet, etter Røros. 333 år med gruvedrift er løkkenbøggens stolte historie. Det startet med malmfunnet i 1646, gruvedrift fra 1654 og etablering av Orkla Grubeaktiebolag i 1904. Gruvedrifta ble avviklet i 1987, men selskapet lever videre med andre virksomheter gjennom det internasjonale storkonsernet Orkla ASA og det lokale selskapet Salvesen & Thams.


Både i sentrumsområdet, 180 moh, og i bebyggelsen som omkranser tettstedet finnes minnesmerker og gatenavn som forteller historien. Samtidig bruker unge gründere og næringslivet historien til å bygge aktivitet for framtida.

Stedets dagligvarebutikk Extra er en Coop-butikk, og på dette stedet har det vært samvirkelag helt fra 1912 da gruvearbeiderne etablerte Løkken Kooperative selskap. Garnbutikken Fortuna har tatt navn etter ei av gruvene på Løkken Verk. Orkla Industrimuseum ligger på stasjonsområdet der Thamshavnbanen hadde persontransport fra 1910 til 1963 og malmtransport fra 1910 til 1974. I dag er Thamshavnbanen en museumsjernbane mellom Løkken Verk og Bårdshaug ved Orkanger. Gammelgruva er en moderne konsertsal i ett av gruverommene i den eldste av gruvene i Løkken-området. En av de gamle stasjonsbygningene er tatt i bruk av Bergmannskroa som eies av restaurant- og reiselivsselskapet Visit Løkken Verk. Stedets ærverdige Orkla Hotel er i dag stiftelsen Orkla Gjestebolig og driftes av Visit Løkken Verk.


Minnesmerker

Lukker du øynene der du står i sentrum kan du høre klangen fra gruvearbeidernes meisel og hammer. Åpner du øynene ser du løkkenbøggens måte å leve i historien:


Bergmannen – statue over bergmannen laget av billedhoggeren Per Palle Storm og avduket i 1955. Den ble gitt som gave fra ansatte til selskapet i forbindelse med Orkla Grube-Aktiebolags 300-årsjubileum i 1954.


Tillitsmannen – bauta over fagforeningsmedlemmene som har kjempet arbeidernes sak siden 1907 da Løkken Grubearbeiderforening ble stiftet.


Skeidersken – bautaen over arbeiderkvinnene – ofte enker etter gruvearbeidere – som jobbet ved et samlebånd i en iskald, støvete og usigelig skitten hall, der de skilte malm fra gråberg.


OL-mesteren – statue over arbeidergutten Jan Egil Storholt fra Bjørnli som ble olympisk mester på 1500 meter skøyter i OL i Innsbruck i 1976.


Torfinn Bjørnaas’ Plass - sentrumsområdet på Løkken Verk er oppkalt etter krigshelten Torfinn Bjørnaas (1914-2009) som deltok i Linge-kompaniets sabotasjehandlinger under 2. verdenskrig.

Attraksjoner

Attraksjoner i området

bottom of page