top of page

Gammelgruva

En spennende tur inn i gruvene på Løkken

Foto:

Marthe Kalland / AD

Bli med inn på en tur inn til Gammelgruva på Løkken. Guidene som tar deg med rundt i Gammelgruva forteller både om ulike driftsteknikker som ble brukt gjennom fire århundrer med gruvedrift og det utstyret som ble brukt. Turen til Løkken fra Bårdshaug Herregård tar ca 20 minutter med bil eller 50 minutter med den historiske Thamshavnbanen. På Løkken får dere bli med inn i gruvegangene. Dette er en spennende reise tilbake til 1654, da gruvearbeiderne var prisgitt fjellet og arbeidet var en evig kamp mot vann og vanskelige forhold.


Fra du går inn porten til Gammelgruva og til du kommer ut igjen føler du at du er i en helt annen verden. Om du går i trange ganger eller store berghaller har du fjell på alle sider rundt deg. Byggverket inne i fjellet er solid og variert, og gammelgruva sies å være Norges mest fargerike gruve. Når lyset treffer fjellsidene oppstår et fargespill du aldri har sett før i fjell. I tillegg vil du oppleve både lyder og lukter helt annerledes i fjellet. Høydepunktet er den fantastiske Fagerlisalen, som også kan benyttes til middager og kulturarena for opp til 300 gjester.


Gruveturen varer rundt 1 time, og man må klare å gå 800 meter samt forsere noen trapper. Gruvegangene kan oppleves trange noen plasser, og man må tåle høy luftfuktighet. Det kan være greit å ha et alternativt opplegg for de som måtte ha utfordringer med et eller flere av disse punktene. Vi hjelper gjerne til!


Et besøk i gruvene kan gjerne kombineres med en tur med den historiske Thamshavnbanen, besøk på Orkla Industrimuseum eller bespisning på Sans Bergmannskroa. For en nærmere opplevelse av gründeren, arkitekten og forretningsmannen som er uløselig knyttet til gruvehistorien på Løkken, få en guidet omvisning på Bårdshaug Herregård, eller avslutt med Historisk Aften.


Du kan lese mer om Gammelgruva, og se åpningstider og annen info på nettsidene til Orkla Industrimuseum

Adresse:

Løkkenbakkan 6, 7332 Løkken Verk, Norway

Bilder:

Bilder

Lignende attraksjoner

Pink Blossom

Trehusbyen Nerøra

Trehusbyen Nerøra er en pittoresk bydel nord i småbyen Orkanger med en lang og mangfoldig historie. Her bodde fiskere og strandsittere fra 1600-tallet. Da industrialiseringa startet på midten av 1800-tallet utviklet Orkedalsøren - eller Nerøra - seg som industristed, handelssted, håndverkssted og fiskeristed.

Aktiviteter, Turtips,

Orkanger

Pink Blossom

Varig Orkla Arena

Varig Orkla Arena kan tilby mye mer enn “bare” travløp: arenaen skal kunne romme alle slags hestesportaktiviteter, messer, utstillinger, konserter, kurs og konferanser.

Aktiviteter, Dyr, Travløp

Fannrem

Pink Blossom

Vålåskaret

Innover Resdalen, i den nordøstlige delen av Trollheimen ligger Vålåskaret - Norges første fredede setergrend.

Severdighet, Bygdetun

Meldal

Pink Blossom

Vikingutstillingen i Agdenes

Her kan man se og kjøpe klær, utstyr, håndtverk, smykker og replikasjoner fra vikingtiden

Severdighet, Handle, Utstilling

Lensvika

Tettstedet Løkken Verk er bygd på historie, og har klart å gjøre historien levende og til stede.

Relaterte artikler

Pink Blossom

Lyktsafari i Gammelgruva på Løkken Verk

Bli med på en uforglemmelig reise tilbake i tid, med en spektakulær Lyktsafari i Gammelgruva på Løkken Verk. I sommer kan store og små...

Opplevelse

22. mai 2024 kl. 11:32:10

Pink Blossom

Fra fjord til fjell - I Orkland finnes et hjem for alle

Mange velger å flytte fra hjemstedet sitt i løpet av livet, kanskje for å studere, jobbe eller bare gjøre noe nytt. Orklendinger er nok...

12. juli 2022 kl. 06:41:14

Oppleve2@2x.png

Oppdag store og små aktiviteter i Orkland

bottom of page