top of page

Meldal kirke

Meldal kirke ligger vakkert til i dalen, og passer godt til omgivelsene, men vakrest er den på innsiden.

Foto:

Allsidig Design / Oda Røe

Meldal kirke sto ferdig bygd i 1988, etter at den opprinnelige fra 1651 brant ned til grunnen 16. juni 1981. Etter en opphetet diskusjon i bygda om kirka skulle være en moderne arbeidskirke, eller en kopi av den gamle, ble det avgjort å bygge en kopi.

Kirka er tegnet av John Mosand fra Trondheim, og resultatet ble slik flertallet i bygda ønsket - en historiserende kirke med mange likhetstrekk fra den gamle.


Gudstjenesterommet er kirkens utgangspunkt og bestemmer dens hovedform. Slik har kirkene blitt bygd opp gjennom århundrene. Alle andre rom blir derfor birom.

På vei inn i gudstjenesterommet går du gjennom våpenhuset. Her henger flere gjenstander som også prydet dette rommet tidligere. I det hele har en forsøkt å bruke mest mulig av det som ble reddet fra den gamle kirken. Som navnet  tilsier skulle en her sette sine våpen. Meldal kirke har ikke våpen, men hensikten gir fortsatt mening.

I kirkerommet er det barokkens strålende former og farger som slår imot deg. Altertavlen ser du først. Den er som et praktfullt smykke. Prekestolen er også en pryd for øyet. Alt skal tjene dobbel hensikt. Det skjønnhetsgivende og det oppbyggende. Bilder, figurer, sammensetninger, alt skal forkynne om sider ved det kristne evangelium. Kirken skal være som et forrom til himmelen.

Kirken skal ikke bare være en oppbyggelse for øyet, men også for øret. Det gode Frobenius-orgelet sammen med utmerket akustikk har allerede lagt grunnlag for mange fine gudstjenester og konserter.

Prestesakristiet er formet som et kapell. Her har også skriftestol og alter fra det gamle skriftehuset fått plass. Rommet passer godt bl.a. til forberedelse for presten før gudstjenesten og til enkle vielser. Et annet forberedelsesrom med særpreg og høytid er dåpssakristiet. Dette er heller ikke tilfeldig. Dåp er jo en hellig handling hvor et lite menneske blir Guds barn.

Meldal kirke ligger vakkert til i dalen, og passer godt til omgivelsene, men vakrest er den på innsiden. Dette symboliserer at kirken ikke bare skal betraktes utenfra, men også brukes. Den skal være som en innfatning til den skjønnneste smykkesten av alle, evangeliet om Jesus Kristus.

Adresse:

Ressveien 13, 7336 Meldal, Norway

Bilder:

Bilder

Lignende attraksjoner

Pink Blossom

Vålåskaret

Innover Resdalen, i den nordøstlige delen av Trollheimen ligger Vålåskaret - Norges første fredede setergrend.

Severdighet, Bygdetun

Meldal

Pink Blossom

Frostad bygdetun

Frostad gård var i sin tid en storgård og eierne var meget aktive i politikk og losjebevegelsen.

Severdighet, Kultur

Lensvika

Pink Blossom

Vikingutstillingen i Agdenes

Her kan man se og kjøpe klær, utstyr, håndtverk, smykker og replikasjoner fra vikingtiden

Severdighet, Handle, Utstilling

Lensvika

Pink Blossom

Hambåra Fort

Hambåra fort ved Selva i Orkland kommune ligger naturskjønt til i bratt terreng på vestsiden av Trondheimsfjorden med utsyn utover sentrale deler av fjorden.

Severdighet, Fottur, Historisk, Aktiviteter

Selva

Tettstedet Løkken Verk er bygd på historie, og har klart å gjøre historien levende og til stede.

Relaterte artikler

Oppleve2@2x.png

Her er severdigheter i Orkland du bør vite om

bottom of page