top of page

Laksefiske i Orkla: For eventyreren, fiskeentusiaster og familien

Velkommen til elva Orkla, et av Norges mest ikoniske laksefiskeområder som strekker seg over mer enn 80 km. Enten du er en dedikert laksefisker, ønsker å prøve fiskelykken i sjøen eller utforske spennende innlandsfiske, byr Orkla på et variert og spennende fiskeparadis.

Orkla-laks-foto-allsidigdesign-5.jpg

Dette trenger du for å fiske i Orkla:

Her kan du fiske i elva:

Orkla har en total lengde på 153 km, og er lakseførende i en strekning på 88 km – fra Ulsberg i Rennebu til utløpet på Orkanger. Men før du pakker med deg fiskestanga er det lurt å undersøke hvilke vald som er tilgjengelige, og hvilke som passer best til dine behov og preferanser.

Vald er de ulike strekningene langs elva som er tildelt spesifikke fiskerettigheter til private eller organisasjoner. Disse valdene kan variere i størrelse og omfang, og de kan enten være åpne for allmennheten eller være forbeholdt medlemmer eller gjester.

Reglene kan omfatte alt fra fiskekortpriser, fangstbegrensninger og fiskemetoder til tider og soner for fiske. Det er også vanlig at valdene har egne fiskeguider eller fiskeverter som kan bistå og veilede fiskerne.

 

Valdene langs Orkla-elva gir muligheter for ulike typer fiskeopplevelser, og de kan tilby alt fra eksklusive fiskeopplevelser for erfarne fiskere til tilrettelagte områder for nybegynnere og barnefamilier. Valdene legger ofte vekt på bærekraftig fiskeforvaltning og bevaring av bestanden, samt å tilrettelegge for tilgjengelighet og inkludering.

Det er verdt å merke seg at valdene kan være populære, spesielt i høysesongen. Da kan det være lurt å planlegge og booke fiskekort eller arrangementer i god tid. Sesongen for laksefiske i Orkla varierer, men vanligvis strekker den seg fra 1. juni til 31. august. Dette er den perioden hvor laksen vandrer oppover elva for å gyte. Det er i denne tiden man har størst sjanse for å få en laks på kroken.

Den største fangsten blir gjerne tatt i starten av sesongen. Men mellomlaksen på rundt 3-7 kg får du som regel fra midten av juni til midten av juli, etterfulgt av smålaksen. Da er også sjansen for fangst større langs hele elvas lengde.

I tillegg er Orkla er regulert. Utbyggingen av 5 kraftverk i elva har ført til at enkelte områder er fredet for laksefiske.

Riktig utstyr for laksefiske i Orkla

Når du skal ut på laksefiskeeventyr i Orkla, er det viktig å ha riktig utstyr.

Orkla-laks-foto-allsidigdesign-13.jpg
Flueliner og agn

Orkla er kjent for fluefiske etter laks. Velg riktige flueliner, fluer og agn for å tiltrekke deg laksen og øke sjansene for napp. Lokale fiskebutikker og eksperter kan gi deg råd om beste valg for sesongen.

Orkla-laks-foto-allsidigdesign-7.jpg
Fiskestang og snelle

En solid og pålitelig fiskestang og snelle egnet for laksefiske er avgjørende. Snakk med en faghandel eller erfarne fiskere for å få anbefalinger basert på ditt erfaringsnivå og budsjett.

Orkla-laks-foto-allsidigdesign-11.jpg
Waders og vadere

Laksefisking foregår fra midt i elva. Da er et par kvalitetswaders og vadere essensielt for å holde deg tørr og komfortabel.

Overnatting, matopplevelser og andre aktiviteter rundt Orkla

Etter en lang dag med laksefiske kan du slappe av og nyte den vakre naturen ved et av de mange overnattingsstedene i Orkland. Fra sjarmerende hytter og campingplasser til komfortable hoteller og gjestgiverier – her finnes et bredt spekter av overnattingsmuligheter som passer enhver smak og budsjett.

 

For dere som ønsker å tilberede maten selv, er det lite som slår fersk fisk på bålet etter en lang dag i elva. Men flere overnattingssteder tilbyr også kjøkkenfasiliteter der du kan tilberede måltidene. Det finnes mange matbutikker å velge mellom skulle dere mangle noen ingredienser, men vi anbefaler varmt en tur innom en av de lokale gårdsutsalgene i området. Mer kortreis blir det faktisk ikke.

 

Hvis du heller ønsker å la noen andre ta seg av matlagingen, finnes det flere restauranter, kaféer og spisesteder i Orkland-området. Her kan du smake på ferskfanget fisk og andre lokale delikatesser, tradisjonelle retter eller mat på farten. Orkla Camping ligger fint til langs elvebredden, og er særlig kjent for sin steinovnsbakte pizza ved uteserveringen i sommersesongen.

Når du trenger en pause fra fiskestanga, finnes det mange andre aktiviteter og attraksjoner rundt Orkla. Nyt den fantastiske naturen langs Orklaparken – turstien som strekker seg flere kilometer langs elva. Eller prøv deg på innlandsfiske i et av vannene i nærheten. Du kan også utforske andre lokale turstier, både til fots eller sykkel. Rødkammen, eller Raudhåmmårn som det lokalt kalles, er et særlig populært utsiktspunkt blant lokale.

 

Kanskje er det deilig å ta en innedag med bading i Orklandbadet, shopping på et av Amfi-sentrene, lyktesafari i Gammelgruva eller biltur til kysten utover mot Agdenes.

 

Interessert i historie og kultur? Da kan du besøke lokale museer og historiske steder for å lære mer om de lokale historiene og tradisjonene. Ta deg tid til å oppdage Orklas rike kulturarv og la deg begeistre av lokalbefolkningens gjestfrihet og stolthet over sin region. Visste du for eksempel at Orkla ASA stammer herifra?

 

Uansett hva du velger å gjøre, vil du oppleve en uforglemmelig kombinasjon av laksefiske, naturopplevelser, overnattingsmuligheter og kulinariske opplevelser for både fiskeentusiaster, barnefamilier og naturelskere.

Navy map drop with waterline

Oppdag store og små aktiviteter i Orkland

Navy map drop with waterline

Foretrekker du hotell, hytte, campingplass eller telt?

Navy map drop with waterline

Orkland byr på mange småbutikker samt kjøpesentre

Navy map drop with waterline

Her er severdigheter i Orkland du bør vite om

Navy map drop with waterline

Her er fine turtips for både natur- og historieinteresserte

Navy map drop with waterline

I Orkland er det flere smakfulle spisesteder

bottom of page