Foto:

Stine Aasløkk

På sporet av Thams

En historisk reise fra Orkanger til Løkken Verk

En reise langs Thamsaksen tar deg med på en eventyrlig historie om entreprenørskap og industrialisering. Du kan besøke Damphuset fra Strandheim Brug, se sjarmerende trehusbebyggelse, oppleve en unik herregård i tre og en bereist og imponerende stavkirke- bygning, før du fortsetter til gruve- og industri- eventyret på Løkken.  Du kan lære om Thamsfamilien som etablerte sagbruk, ferdighusfabrikk, jernbane og gruvedrift.


På veien fra Orkanger til Løkken kan du reise med turbuss/bil eller verdens eldste vekselstrømdrevne jernbane. Fra ferdighus- fabrikken, Strandheim Brug, ble det eksportert hus til store deler av verden, og både konger og fyrster seilte inn Orkdalsfjorden for å besøke Thamsfamilien.


Last ned og print ut brosjyren på norsk/engelsk/tysk her


  1. På Damphuset får du informasjon om ferdighusfabrikken Strandheim Brug som på  det meste hadde 300 ansatte. Thamsfamilien videresolgte også laks for eksport fra norske ishus i egenproduserte trekasser.

  2. Neste stopp er Thamspaviljongen, en majestetisk stavkirkebygning som var et æresoppdrag for Den norske regjering.

  3. En kort spasertur gjennom Rådhusparken bringer deg til Bårdshaug Herregård hvor kongelige og fyrster har latt seg imponere av boligen  og parken til Christian Thams.

  4. På industristedet Løkken Verk kan du besøke gruvene og få historien bak Orkla ASA, et av Norges største børsnoterte selskaper. Eventyret startet med gruvedrift i 1654.


Damphuset inneholdt opprinnelig dampmaskinen som drev sagbruket og ferdighusfabrikken, Strandheim Brug. Her kan du få vite mer om fiskerlandsbyen som fra 1867 endret karakter og ble til industristedet Orkanger. Dette skjedde gjennom etableringen av sagbruket og en av Norges første ferdighusfabrikker. Bygningens opprinnelige og sjarmerende fasade er beholdt. Bygget har siden 2010 vært innredet som selskapslokale, og interiøret bærer preg av husets fortid. I sjarmerende og historiske omgivelser kan du nyte en kopp kaffe/te og noe å bite i de dagene Damphuset har åpent for lunsj.


Denne fantastiske stavkirkebygningen ble produsert ved Strandheim Brug på oppdrag av Den norske regjering. Den var Norges paviljong på verdensutstillinga i Chicago i 1893, og ble 123 år senere hentet hjem til Orkanger. Thamspaviljongen har en spennende og unik historie med innslag av både kino, tyggegummi og museum. Vi tror dette er den eneste bygningen i verden som har blitt fraktet over Atlanterhavet to ganger.  Her finner du også enkel kiosk i åpningstiden.


Tettstedet Løkken Verk er bygd opp gjennom 330 år med gruvedrift. Orkla industrimuseum ligger ved Løkken stasjon, stoppested for Thamshavnbanen.  Malmen i Løkkenfeltet ble satt i drift i 1654, og viste seg å være en av verdens største forekomster av kobberholdig svovelkis. Gruvevirksomheten ble en «gullgruve» for dalførets befolkning, og på museet kan du lære om gruvevirksomheten, Thamshistoria og om spennende sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig. En kort spasertur unna ligger Gammelgruva der du kan bli med på en guidet tur.

Adresse:

Gammelosveien 2, 7300 Orkanger, Norway

 

Bilder:

 

Du liker kanskje også:

Utforsk området