top of page

Foto:

Kajsa Selnes / AD

Å

Der elvene Orkla og Resa møtes, ligger tettstedet Å.

Navnet betyr elv og de som bor der kalles åbøgg. Kjernen i tettstedet er området rundt det lokale samvirkelaget som på folkemunne er Å-bua. Rundt Å-bua er andre næringsaktører etablert og utgjør en fin symbiose av tilbud – Foss Snekkeri, Å Gartneri, Låveliv og Å-stuggu med sin sjarmerende kaffebar. De kreative ildsjelene bak Å-stuggu har til og med arrangert Operapub med stort hell. Likevel er det landbruket som er den aller største næringa i Å-samfunnet.


Å er det sørligste tettstedet i Orkland kommune, og på mange vis «siste stopp før fjellet». Dermed besøkes både butikkene og kaffebaren av utenbygds hytte-eiere før de kjører videre til hytteområdene i Resdalen, Rennebu, Nerskogen og hele den nordlige delen av Trollheimen. Å-stuggu plasserer på sin måte Å i geografien på sine hjemmesider: «Kun 2 km fra nabokommunen Rennebu, ganske midt mellom nordpolen og As-Subayhah i Tunisia.»


I humoristiske ordelag omtales også Å av den kjente forfatter og språkforsker Aasmund Olavsson Vinje i reiseskildringa «Ferdaminne frå sumaren 1860». Hans besøk på gården Grut på Å ga følgende beskrivelse av maten han fikk servert: «Det var havregraut av det rette slaget, det. Sådene stod med piggar nett som busti på ein griserygg, og svart var han som oskegraut. Eg fekk god mjølk og åt og åt, og det skura ned gjenom halsen, liksom når grantoppen vert slipa og dregen ned igjenom omsnpipa.»


Omtalen av grauten på Grut ble først ikke helt godt mottatt på Å, men nå benyttes grauten i markedsføringa av tettstedet. Grauten har sørget for en lokal statue over grautkjærringa som står 167 moh like ved fylkesvei 700. I tillegg er det arrangert en årlig Grautdag på Å siden midt på 1990-tallet.

Attraksjoner

Attraksjoner i området

bottom of page