I Orkland har vi mange dyktige produsenter som brenner for kortreist mat og bærekraftige produkter. Neste helg arrangeres Trøndersk Matfestival 2023 – Et sted nær deg. Det som egentlig var ment som en tilpasning under pandemien, har vokst seg til et flott arrangement spredt over hele regionen.
Med så mange lokale aktører, er det ekstra stas å kunne se, smake og oppleve alt på nært hold. 2. - 4. juni åpner flere av produsentene gårdene og lokalene sine, med omvisninger, aktiviteter, underholdning og ikke minst deilige smaksopplevelser. Bli kjent med programmet og finn dine favoritter.
Fredag 2. juni
Norsk Kylling x Rema 1000 Orkanger
Få en smakebit på årets grillnyheter fra Solvinge. Fra kl. 12-15 inviterer Norsk Kylling og Rema 1000 til langbord ved butikken i Mælaveien. Her får du servert spennende kyllingprodukter med smaksrikt tilbehør.
Tenneltunet
Kom i helgestemning med deilig fredagspizza hos Tenneltunet. Pizza serveres fra kl. 16, og fra kl. 20 kan du utfordre kjente og ukjente i quiz.
Lørdag 3. juni
Kulturstua Børsen
Kl. 11-16 samles lokale matprodusenter fra Smakorkland til et bakgårdsmarked hos Kulturstua Børsen. Her kan du vandre mellom boder, kanskje snike til deg noen smaksprøver og handle kortreiste produkter fra Åstfjordlam, Renskleiv gård, Orkladal Ysteri, Goille Godt, Steindalen gård, Landrø Lensvik, Bakklia gård og Tenneltunet.
Sølbergsgården og Fjellvåken 4H
Rabarbra, loppis og kos med kaniner og hester – her kan du finne roen. Sommeren er høysesong for rabarbra, og Sølbergsgården steller i stand smaksprøver på deilig rabarbrasuppe. Fjellvåken 4H selger bålkaffe, rabarbrapai og 4H-lodd. I tillegg kan du bruke bålpanna til medbragt grillmat om ønskelig.
Med hage fylt av blomsterbed, bærbusker, frukttrær, kjøkkenhage og drivhus blir det en idyllisk opplevelse for store og små. Kanskje finner du noe fra loppisen på låven også? De holder åpent fra kl. 12-16.
Søndag 4. juni
Sølberggården og Fjellvåken 4H
Never change a winning team. Sølberggården og Fjellvåken 4H kjører samme opplegg mellom kl. 12-16 denne dagen også.
Gardtales
Reis rundt til lokale gårder slik de gjorde før i tiden. Mellom kl. 12-16 inviterer aktører fra SmakOrkland til åpen dag med ulike aktiviteter.
Landrø Lensvik
Vet du hvorfor lensvikbæra er den beste jordbæra? Kanskje får du vite hemmeligheten. Denne dagen kan du nemlig besøke tunellene hos Landrø Lensvik og lære litt om hvordan bæra blir produsert! Det er dessverre for tidlig på året for en smak, men du kan kjøpe både Jordbærtausa og andre jordbærprodukter på gården.
Åstfjordlam
Nystekte vafler, kos med kopplam og pølser fra gårdsutsalget. Her kan du faktisk få morrpølse helt uten svinekjøtt. Med eller uten, morrpølsene fra Åstfjordlam smaker uansett nydelig.
Bakklia
Den ferskeste melka får du på Bakklia. På denne idylliske plassen er det fint å være ku. Og sånt blir det god melk av. De selger også produkter fra andre lokale produsenter. I tillegg blir det ulike aktiviteter på tunet.
Oppstuggu Berbu
På Berbu blir det bygdedag, hvor Orkland Bygdekvinnedag arrangerer den tradisjonelle Oppstuggudagen. Årets tema er nyttevekster, med blant annet nyttevekstsafari ved Ane Haugen Wexelsen – en perfekt mulighet til å oppleve vakre Oppstuggu Berbu og samtidig nyte god mat.
Det blir full sving i alle husene, med salg av kaffe, sjeblakak, rømmegrøt og spekemat. I tillegg til safari kan barna bli med på natursti og flatbrødbakst, eller kanskje de vil prøve å sitte i en traktor? Orkladal veteranbilklubb kommer også med biler.
Det blir kunsutstilling på låven og toradermusikk. Gunn Elin fra Holum Gård kommer med produkter av ull og saueskinn, Ingeborg fra Goille Godt stiller med produkter fra Mersmak, mens Bjørg kommer med Tuppervare.
Her kan man virkelig få en opplevelsesdag, liten som stor.
Steindalen gård
Sauer, lam, kyr og kalver – hos Steindalen gård kan du finne gårdsfølelsen. Og hvis trønderværet tillater det, blir det grilling med både burger og pølser fra gården, i tillegg til kaffe og vafler. Da blir det vanskelig å ikke tømme gårdsbutikken for grillmat før du reiser hjem.
Orkladal Ysteri
Vet du egentlig hvor mange ostetyper det finnes? Det er kanskje ikke så enkelt å svare på heller. Men hos Orkladal Ysteri finner du både faste, lagrede, myke kittoster, blåoster, karveost, stekeost og mozzarella. Nok til å tilfredsstille de fleste osteelskere.
Tenneltunet
Tenneltunet holder åpent spiseri med meny av lokale råvarer. En idyllisk perle du bare må oppleve. Kanskje er det ledig overnatting også? Her kan du virkelig nyte glampinglivet.
Kulturstua Børsen x Skjølberg Søndre
Avslutt matbonanzaen med en 2-rettters sesongmeny hos Kulturstua Børsen. Skjølberg Søndre disker opp med hovedrett og dessert av kortreiste råvarer mellom kl. 17 og 22.
Med jordbruk i et velfungerende kretsløp, har Skjølberg Søndre Kretsløpsgård skapt et knutepunkt for mat og kultur, som de nylig har tatt med seg til Kulturstua Børsen. Og her glir tankegangen godt inn. Her legges det til rette for at nye og gamle vennskap kan blomstre, litt som i et kretsløp.
Kommentare