Foto:

Steve Halsetrønning

Songlia

Songli-eiendommen er et eventyr av muligheter for turgåere.

Har du en drøm om å oppleve villmark, et stille fiskevann eller fuglesang langs elvebredden har du muligheten i Grytdalen, naturreservatet i Songlia.


Overnatting og arrangement

Hovedhuset har kjøkken og spisesal for 80 personer, auditorium og flotte stuer. Ypperlig for kurs, konferanser, bryllup, konfirmasjoner m.m.

Haugstuggu har 10 sengeplasser, kjøkken og stue

Våvasstuggu har 10 sengeplaasser, kjøkken og stue

Grytdalsstuggu har 6 sengeplasser, kjøkken og stue

Nilsstuggu har 10 sengeplasser, kjøkken og stue


Bestilling av hus fra Songli Eiendom AS


Opplevelser

Fra Songlia er det mange muligheter:

  • Turmuligheter i flott og variert natur etter ca. 5 mil merkede stier, i og utenfor Grytdalen naturreservat

  • Rikt dyre- og fugleliv

  • Fiskemuligheter i store og små vatn. Eget fiskekort for Songsjøen, Orkdal Utmarksråd  selger kort for andre områder.

  • Bra skiterreng for folk som liker å brøyte sitt eget spor. Gode muligheter for isfiske.

  • Særegen historie og bygningsmiljø

  • Utleie av kano


Om eiendommen

Songli-eiendommen er et eventyr av muligheter for turgåere. Du kan vandre langs våryre Grytdalselva, oppleve hjortebrøl og spennende turer i gammelskog mot fiskevann i et enormt område vest i Orkland. Her kan du raste ved gamle bygninger der livet i gamle dager henger i veggene. Det er mulig å leie båt og kjøpe fiskekort for å prøve lykken.


Utgangspunktet for turen kan være hovedgården Songli. Rundt tunet er det både trønderlåner, bolighus, stabbur, fjøs med låve, slakteri og lagerbygg. Gården ligger vakkert til med utsikt over Songsjøen. Gårdsbygningene kan leies for ulike arrangement. Og herfra er det mange turmuligheter innover Grytdalen og i fjellområdene omkring.


Inn gjennom Grytdalen slynger Grytdalselva seg gjennom terrenget. På alle sider har du fjellpartier på opp mot 600 moh. På vandringen kan du gjøre stopp ved en rekke historiske steder. Gjenværende bygninger forteller om fordums tider med drift av markagårder, seterdrift og forvaltning av jakt- og fiskeområder. Bjørndalen, Hjortdalshytta, Svarttjønnhytta og Åsetra er eksempler på bygninger som fremdeles står og er godt tatt vare på.


Bjørndalen var en av eldste markagårdene i regionen og hadde bosetting alt før 1350. To av bygningene står fremdeles. Fra tunet ser du vidt utover mot Fjellkjøsvatnet, Omnsfjellet og Langlidalen. Hovedhuset med 11 sengeplasser kan leies. Mastua står åpen for fritt bruk, med tre sengeplasser.


Der veien fra Songli innover Grytdalen ender, ligger Hjortdalshytta. Her har det vært seterdrift, og hytta har vært brukt som jakt- og oppsynshytte. I dag kan Hjortdalshytta leies for overnatting.


I en egen liten dal i øst overfor Grytdalen, ligger Svarttjønnhytta. Hytta har en utforming som kan minne om fordums storhetstid under Christian Thams. 


Vaktbua ved siden av hovedhuset har to sengeplasser og står åpen for bruk.


Åsetra ligger ved Grytdalselva. Like ved setra skjærer elva ned i fjellet og danner et juv. Her kalles det Kjerringspranget. Navnet Kjerringspranget skriver seg fra ei dramatisk historie. Ei gardkjerring i Grytdalsøyan oppdaget at mannen var utro med tausa på Snillia og kjerringa ble så svartsjuk at hun hoppet utfor stupet.


Mer informasjon: www.songlia.no

Kilder: songlia.no, Historien om Songli (Direktoratet for naturforvaltning), narurvernforbundet.no, Miljødirektoratet, I kronhjortens rike (Snekvik, Hoff, Halsetrønning)

Adresse:

Songlivegen 600, 7320 Fannrem, Norway

 

Bilder:

 

Du liker kanskje også:

Utforsk området