top of page

Foto:

Kajsa Selnes / AD

Svorkmo

Tettstedet Svorkmo ligger i veikrysset der Fv 700 tar av mot Løkken Verk fra Fv 65.

Navnet er hentet fra en gammel gård med samme navn, og bygger på elvenavnet Svorka. Elva renner ut i Orkla ved Svorkmo. De fleste virksomhetene som butikk, restaurant og frisør ligger på tettstedet ved fylkesveiene. Skole, barnehage og to forsamlingshus er også i nærheten. Fotballbanen et steinkast fra skolen er et resultat av svorkmobøggens innsats for idretten og frivilligheten.


Minnesmerker ikke langt fra tettstedet forteller om at Svorkmo har en lang og mangfoldig historie. En gang var Svorkmo et stort tettsted på grunn av beliggenheten der «alle veier» møttes – veien mot øst og Hølonda, sør mot gruvene på Løkken Verk, vest mot Rindal og Møre og sør mot havna på Orkanger.

Her ble det også drevet smeltehytter for malmen fra Løkken-gruvene. Tre smeltehytter var i drift fra 1656 til 1845 og var den viktigste årsaken til utviklinga på Svorkmo. Pilegrimsleia passerer også stedet der smeltehyttene sto. 


Museumsjernbanen Thamshavnbanen har stasjon på Plassen som var sentrum på Svorkmo til langt utpå 1970-tallet. Stasjonsområdet som ligger 54 moh er et minne fra industrireisinga i dalføret. Ikke langt derifra står et minnesmerke etter en sabotasjehandling på Thamshavnbanen under 2.verdenskrig.

Attraksjoner

Attraksjoner i området

bottom of page