top of page

En herskapelig herregård med en spennende historie

Herskapelige Bårdshaug Herregård står sentralt i småbyen Orkanger, kun en kort kjøretur fra Trondheim. Ønsker dere en unik overnattings – opplevelse kan dere overnatte i et av de historiske værelsene.


Du kan holde bryllup, selskap eller andre arrangement i de herskapelige stuene i herregården. Her kan også grupper få bli med på omvisning og historiefortelling ved forespørsel. For boende gjester har de i tillegg små omvisninger for de som ønsker å se herregården.


En spennende historie

Som hjemmet til gründeren og verdensmannen Christian Thams er herregården en del av en spennende historie – ikke kun om dynastiet Thams – men om industri, innovasjon, eksport, fyrster, kongelige, arbeidere og mye mer. For å oppleve mer av Thams – historien i Orkdalsføret, kan vi også anbefale en tur med Thamshavnbanen opp til gruvene på Løkken.

Bårdshaug gård ble satt opp på Bårdshaugen i 1860. Christian Thams kjøpte gården i 1890 og startet med ombyggingen. 14 år skulle det ta før det meget omfattende arbeidet var ferdig. Resultatet ble en særpreget herregård og et unikt syn på landsbygda, den gang som i dag. Dagens Bårdshaug er i stor grad bevart som på Thams’ tid, med en blanding av internasjonal arkitektur og nasjonalromantisk tradisjon, i stilarter fra norrønt til Louis-seize-stil. Innredningen og utsmykningen fra alle deler av verden forteller mye om mannen som bodde der.


Dagens Bårdshaug Herregård

Herregården er i dag en del av hotelldriften ved det familieeide hotellet Bårdshaug Herregård, og de vakre stuene i første etasje er mye i bruk som selskapslokaler – slik de også var på Thams’ tid.


Hjørne – og havestua – damenes stuer – tjente som oppholdsrom for damene når det var selskaper på herregården, og i hjørnestua finner vi blant annet husets flygel. Havestua har utgang mot parken, som på Thams’ tid var vesentlig større enn hva den er i dag. I dag benyttes gjerne disse stuene i forbindelse med middagselskaper i spisestua eller biblioteket.

Spisestua ble spesialbygd for Bårdshaug Herregård og sto ferdig i 1904 etter to års treskjærer-arbeide. Utskjæringene er i Orkdalsstil, med gjennomgående bruk av Orkdalsrosa. Spisestua brukes i dag til middagsselskaper.


Biblioteket – herrenes stue – vitner om Christian Thams store hobby og lidenskap, storviltjakt. Biblioteket brukes i dag til middagsselskaper og i tilknytning til middagsselskaper i spisestua.


Herregårdsbadet – badet i underetasjen – sto ferdig i 1907 og var svært avansert for sin tid. Da kong Haakon VII gjestet Bårdshaug Herregård under åpningen av Thamshavnbanen i 1908 skal han ha sagt til Christian Thams at badet var flottere enn det kongelige bad. Han mente at selv hans svigerfar, kongen av England, ikke hadde maken til badeværelse.. I dag benyttes badet av boende gjester i herregården, da flere av de historiske værelsene kun er utsyrt med håndvask.


Soverommene leies i dag ut til gjester for overnatting. Det er også mulig å leie hele herregården eksklusivt, for eksempel for en helg. Da får dere fri tilgang til samtlige stuer og gjesterom.

Comments


bottom of page