Foto:

Hambåra Fort

Hambåra fort ved Selva i Orkland kommune ligger naturskjønt til i bratt terreng på vestsiden av Trondheimsfjorden med utsyn utover sentrale deler av fjorden.

Hambåra har en lang historie bak seg. Påbegynt på 1890-tallet, Hambåra er en del av Agdenes befestninger og ble anlagt for å hindre fremmede fartøyer i å trenge inn gjennom Trondheimsleden og videre inn til Trondheim. Av samme årsak anla tyskerne under 2. verdenskrig et torpedobatteri på Hambåra. Selve batteriet er nå demontert, men utskytningsrampen over vann eksisterer fortsatt.


Området har karakter av ruiner, men sporene etter den militære aktiviteten er såpass tydelige at funksjonen klart kan sees. Restene etter fortet utgjør i dag et sammensatt militærhistorisk landskap med store miljøkvaliteter. Sammen med Hambåras militærhistoriske betydning som en del av Agdenes befestninger gjør dette anlegget til et meget bevaringsverdig kulturmiljø. I dag er Hambåra en populær destinasjon for både tur og fiske, og det er enkelt å glemme seg bort i den vakre utsikten av trondheimsfjorden. Her bør alle ta turen innom.


Adresse:

Hambor, Fv710, 7318 Agdenes, Norway

 

Bilder:

 

Du liker kanskje også:

Utforsk området