top of page

Digital kultursti på Nerøra



Lokalhistorie gatelangs Det er spennende lokalhistorie på hvert gatehjørne i gamle Orkanger. På Nerøra bodde strandsitterne, familiene vinket farvel til Lofot-fiskerne på Næbbmælen, en regnbue av forretninger solgte det meste og her etablerte konsul Christian Thams Strandheim Brug. Nå formidles historien digitalt ute i gatene på Nerøra. Ideen om en digital kultursti på Nerøra ble unnfanget av lokalpolitikeren Anja Tjelflot og Orkdal kommunes Kulturutvalg fulgte opp med forslag om finansiering. I 2017 bevilget kommunestyret 630.000 kroner til prosjektet og i 2018 ble filmselskapet UpNorth koblet på ved prosjektleder Haakon Wuttudal.



Da kom en detaljert plan for gjennomføring og produksjonen ble et tett samarbeid mellom kulturetaten i Orkdal kommune og filmselskapet UpNorth. Digital Kultursti Nerøra ble høytidelig åpnet av Orkdals ordfører Oddbjørn Bang under Orkangerdagene 16.juni 2019. Nerøra er en bydel i Orkanger med en omfattende historie, både som industristed, handelssted, håndverkssted og fiskeristed. Med utgangspunkt i den viktige Brukstida på Orkanger mellom 1867 og 1914 fortelles historien om arbeid og fritid for ørbøggen. Samtidig som det var ei tid med industrialisering, muligheter og nye tider, var det tøffe tak for arbeidsfolket i hele regionen med streiker og arbeiderkamp.



Lokalhistorien blir formidlet gjennom Irene Voldens forfatterunivers «Litj-Johan på Nerøra». Det ble gjort avtale med forfatteren om manuskript og komponisten Ronny Kjøsen om bruk av musikk. Det ble også bestemt at historien skulle formidles på en moderne måte via digital teknologi for å øke interessen og mulighetene. Video-historier krydrer hele historiefortellinga og formidles via QR-koder slik at publikum får historiene rett inn i smarttelefonen og lesebrettet.



Kulturstien har fått elleve stoppunkter med plakater som geleider publikum inn i den historiske kulturstien: Orkanger kirke, Fallet, Næbbmælen, Fernie plass, Dampbakken, Dampmaskinhuset på Strandheim, Strandheim, Orkanger stasjon, Arbeiderboliger i Nygata, Riangården og ved forfatteren Johan Bojers fødested i Kåresgata. Kart over stoppunktene kan lastes ned fra plakatene og gjør det enkelt å følge den digitale kulturstien på Nerøra. Hver filmsnutt er på rundt tre minutter, og tar oss med tilbake i tid på det stedet vi står ved plakatene. Filmselskapet UpNorth har gjort en stor filmjobb og takket være 70 skuespillere som har arbeidet på dugnad har det vært mulig å gjennomføre prosjektet.


Ta turen du også!

bottom of page